Tarta Solony Karmel

Solony karmel, czyli sos, na punkcie kt贸rego moje kubki smakowe wariuj膮! Wy te偶 tak macie? Ostatnio najbardziej smakuje mi w formie tarty. Satysfakcja gwarantowana! 馃檪

Sk艂adniki:

  • sp贸d:

220g herbatnik贸w
120g mi臋kkiego mas艂a

  • masa karmelowa:

500g mleka skondensowanego s艂odzonego
3 偶贸艂tka
solony karmel

  • polewa:

100g gorzkiej czekolady
100ml 艣mietany 30%

  1. Zr贸b solony karmel wed艂ug tego przepisu:聽http://w-siodmym-niebie.pl/solony-karmel/ 聽 聽Nie 偶a艂uj soli, w tarcie nie b臋dzie tak bardzo odczuwalna jak w samym karmelu. Odstaw do ostygni臋cia.
  2. Do miski wbij 偶贸艂tka, dodaj karmel i mleko skondensowane, mieszaj wszystko r贸zg膮 do po艂膮czenia sk艂adnik贸w.
  3. Herbatniki zmiksuj na „piasek”, dodaj mas艂o i dok艂adnie wymieszaj. Wy艂贸偶 do formy na tart臋 i uformuj boki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180掳C na 5min.
  4. Wylej karmelow膮 mas臋 na podpieczony sp贸d tarty i piecz jeszcze przez ok.20 minut w tej samej temperaturze.
  5. Gorzk膮 czekolad臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej i dodaj 艣mietank臋 ca艂y czas mieszaj膮c. Polej wystudzon膮 tart臋.

Smacznego!