Tartaletki z malinami

Pyszne kruche ciasto i śmietanowa masa przełamana lekko kwaskowatym smakiem malin! Do tego pięknie prezentują się na stole, zwłaszcza z kwiatami lub malinami na wierzchu. 🙂

/6 sztuk/

Składniki:

100g miękkiego masła
160g mąki pszennej
50g cukru
2 jaja

  • masa śmietanowo-jajeczna:

100ml śmietanki kremówki
2 jajka
kropla aromatu waniliowego
40g cukru pudru

garść malin
3 łyżki tartej czekolady

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wyciągnij ciasto i podziel je na 6 części. Wyłóż nim każdą foremkę i dokładnie podociskaj. 
  4. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
  5. W tym czasie ubij śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodaj roztrzepane jajka i aromat. Zmiksuj wszystko w jedną masę.
  6. Wyciągnij tartaletki z piekarnika i na każdą wyłóż po 2 maliny lekko dociskając. Do każdej nalej też masę śmietanowo-jajeczną. 
  7. Wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut aż masa się zetnie. 
  8. Po wystygnięciu tartaletek wyłóż je z foremek i i posyp czekoladą i malinami.

Smacznego!