Szarlotka

 

Dobrze znana w polskich domach szarlotka. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • na ciasto:

200g miękkiego masła
4 żółtka
120g cukru
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • na masę jabłkową:

2kg jabłek
3 łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka cynamonu

 cukier puder do posypania

          Wrzuć do miski masło, cukier, żółtka i mieszaj do powstania gładkiej masy. Wtedy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć, ale nie ugniataj zbyt długo. Oddziel część ciasta (200g) a resztę schowaj do lodówki. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i włącz piekarnik na 180st. Rozwałkuj ciasto i wyłóż dno tortownicy. Piecz przez 12 minut.

W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i dokładnie wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i odmierz 180g. Kiedy dno szarlotki przestygnie posmaruj brzegi tortownicy masłem i obłóż je ciastem, następnie przełóż masę jabłkową, dokładnie wyrównaj. Powinno Ci zostać jeszcze trochę ciasta, wykorzystaj je na zrobienie „kratki” na wierzchu szarlotki. Kiedy będzie gotowa wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego nadal do 180st. i piecz przez ok. 50-55 minut. Kiedy wystygnie posyp szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!