Cytrynowe tartaletki

Pyszne i urocze tartaletki z budyniem cytrynowym. Bardzo proste w przygotowaniu, wyglądają pięknie na stole, dla miłośników cytrusowych i orzeźwiających deserów.

/6 pysznych tartaletek/

Składniki:

100g masła w temperaturze pokojowej
160g mąki
40g cukru
4 żółtka

  • krem:

1 duża cytryna (starta skórka i sok)
300ml mleka
60g cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 jaja

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Do miski włóż wszystkie składniki i wyrób ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  3. Wyłóż ciasto do foremek na tartaletki i dokładnie dociśnij na brzegach, zrób też nakłucia widelcem.
  4. Włóż do piekarnika na 15 minut.
  5. W tym czasie zrób budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i wsyp cukier.
  6. W misce wymieszaj pozostałą część mleka, jajka, mąkę i cytrynę.
  7. Kiedy mleko z rondelka zacznie się gotować, wlej cytrynową masę i mieszaj dopóki nie zgęstnieje. 
  8. Ostudź budyń i nałóż go na kruche spody tartaletek. Ozdób kawałkami cytryny.

Smacznego!