Słony karmel

To najpyszniejszy słony karmel jaki kiedykolwiek jadłam! Pochodzi z przepisu na https://www.kwestiasmaku.com/. Polecam jako dodatek do popcornu, ciast czy deserów lodowych, z orzeszkami ziemnymi smakuje wyśmienicie!
Składniki:
60g cukru
100ml wody
100ml śmietanki 30%
30g masła
1/3 łyżeczki soli
30g posiekanych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
- Wsyp cukier do rondelka i rozprowadź go równomiernie, postaw na ogień.
- Kiedy cukier zacznie brązowieć, ostrożnie wlej wodę i energicznie mieszaj aż cukier się rozpuści.
- Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut cały czas mieszając.
- Dodaj masło i sól, mieszaj aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Zestaw z ognia, solony karmel gotowy!
Smacznego!