Owoce pod kruszonką

Za takie desery można lubić jesień! Pyszne owoce na ciepło pod migdałową i bezglutenową kruszonką. Palce lizać! 🙂

Składniki:

800g owoców (śliwek i jabłek)
90g masła
60g mąki ryżowej
60g cukru
80g posiekanych migdałów i migdałów w płatkach 
płaska łyżeczka kardamonu w proszku
kropla aromatu migdałowego

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną masła i obsyp cukrem.
  2. Owoce dokładnie umyj i usuń pestki, jabłka pokrój w dużą kostkę, a śliwki przekrój na pół. Posyp owoce kardamonem i dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Zimne masło pokrój w drobną kostkę, dosyp mąkę, cukier, migdały i aromat, wyrabiaj krótką chwilę w rękach, rozcierając wszystkie składniki między palcami, następnie posyp owoce. 
  4. Piecz przez około 40 minut do lekko przyrumienianej kruszonki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *