Bezglutenowe,  Inne

Owoce pod kruszonką

Za takie desery można lubić jesień! Pyszne owoce na ciepło pod migdałową i bezglutenową kruszonką. Palce lizać! 🙂

Składniki:

800g owoców (śliwek i jabłek)
90g masła
60g mąki ryżowej
60g cukru
80g posiekanych migdałów i migdałów w płatkach 
płaska łyżeczka kardamonu w proszku
kropla aromatu migdałowego

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną masła i obsyp cukrem.
  2. Owoce dokładnie umyj i usuń pestki, jabłka pokrój w dużą kostkę, a śliwki przekrój na pół. Posyp owoce kardamonem i dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Zimne masło pokrój w drobną kostkę, dosyp mąkę, cukier, migdały i aromat, wyrabiaj krótką chwilę w rękach, rozcierając wszystkie składniki między palcami, następnie posyp owoce. 
  4. Piecz przez około 40 minut do lekko przyrumienianej kruszonki.

Smacznego!