Ciasta

Kruche z jabłkami

Lubicie szarlotkę? Jak tak to mam dla Was idealny przepis na pyszne ciacho z jabłkami, ale w trochę innej wersji niż tradycyjna szarlotka. Kruche ciasto plus jabłka z cynamonem, a to wszystko pod warstwą chrupiącej kruszonki. Musicie się skusić!

/tortownica o średnicy 22cm/

Składniki:

  • na ciasto:
    100g masła (w temperaturze pokojowej)
    100g mąki pszennej
    100g mąki krupczatki
    50g cukru pudru
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kropla aromatu waniliowego
  • na kruszonkę:
    150g mąki pszennej
    100g masła
    50g cukru

    6 jabłek
    2 łyżki cukru (ja użyłam kokosowego)
    2 łyżki cynamonu

  1. Na początku zrób kruszonkę. Połącz ze sobą mąkę, cukier i masło i wstaw do lodówki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zagnieć.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej dno i bok na wysokość 2-3cm ciastem. Schłodź w lodówce.
  4. Obierz jabłka i pokrój je w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do miseczki, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  6. Na ciasto wyłóż jabłka i kruszonkę.
  7. Piecz 55-60min.

Smacznego!