Ciasta

Rolada OREO

Rolada z pysznymi ciasteczkami to strzał w dziesiątkę! Słodki krem uwielbiam przełamać owocami, w tym przypadku truskawkami, ale spokojnie można je pominąć. 🙂

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    50g cukru
    50g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
    200ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    50g cukru pudru
    paczka ciasteczek Oreo
    ok. 10 truskawek (opcjonalnie)
  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Ubij białka z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Dodaj stopniowo żółtka cały czas miksując.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Przełóż do foremki o wymiarach 25cm na 30 cm i piecz przez ok. 20 minut.
  5. Po upieczeniu przełóż biszkopt na czystą ściereczkę i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  6. Czas na krem. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone.
  7. Pokrój ciasteczka i truskawki na drobną kostkę (zostaw po kilka sztuk na wierzch) i dodaj do kremu. Wymieszaj za pomocą łyżki.
  8. Rozwiń biszkopt i lekko go nasącz (możesz użyć wody z sokiem z cytryny). Wyłóż połowę kremu i zwiń w roladę.
  9. Obłóż roladę resztą kremu, a wierzch ozdób ciasteczkami, truskawkami i miętą.

Smacznego!