
Tropikalne ciasto z ananasem
Ciasto dla miłośników tropików! Lekki biszkopt, kokosowy krem i tropikalne owoce to dobre połączenie nie tylko w upalne letnie dni.
/tortownica o średnicy 20 cm/
Składniki:
- na biszkopt:
4 jajka
120g cukru
140g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g wiórków kokosowych
- na krem:
500g sera ricotta
200ml śmietany 30%
80g cukru pudru
80ml syropu kokosowego
1 niewielki ananas
wiórki kokosowe
kakao
kokos i limonka (opcjonalnie)
Ubij jajka z cukrem na białą masę, dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaj wiórki. Wstaw do piekarnika (170st.) na około 35 minut.
Przygotuj krem. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, dodawaj po łyżce ricotty cały czas miksując na zmniejszonych obrotach, wlej syrop. Odłóż trochę masy do obłożenia wierzchu i boku ciasta a resztę zmieszaj z pokrojonym w małą kostkę i odsączonym ananasem.
Biszkopt przekrój tworząc 3 krążki, które następnie przełóż kremem z ananasem. Posmaruj również boki i wierzch ciasta. Obsyp boki wiórkami kokosowymi. Możesz ozdobić wierzch kawałkami kokosa, plastrami limonki oraz listkami ananasa i posypać kakao, tak jak ja to zrobiłam.
Smacznego!
