Sernik cynamonowy

Wyobrażacie sobie okres świąteczny bez zapachu cynamonu? Ten pyszny sernik pachnie obłędnie i w dodatku jest prosty w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

/blacha o wymiarach 35x23cm/

Składniki:

ok.350g herbatników
1 szklanka kawy rozpuszczalnej 
1050g serków waniliowych
250ml śmietany 30%
7 płaskich łyżeczek żelatyny
1 łyżka cynamonu
60g cukru pudru
1 pomarańcza

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i herbatnikami, spód ciasta możesz zrobić nawet z 2 warstw herbatników.
  2. Nasącz herbatniki przestudzoną kawą.
  3. Rozpuść żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja zalałam żelatynę wrzątkiem (1/2 szklanki) i odstaw do ostudzenia.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, potem dodawaj po jednym serku cały czas miksując na mniejszych obrotach, dodaj cynamon i skórkę startą z pomarańczy, na koniec wlej powoli żelatynę. 
  5. Wylej masę na herbatniki i wstaw do lodówki. Podawaj posypany cynamonem lub z kawałkiem pomarańczy.

Smacznego!