Drożdżowe bułeczki z borówkami

Pyszne drożdżowe bułeczki, doskonałe na śniadanie albo podwieczorek. Dla tych bardziej cierpliwych łasuchów 🙂

 

/20 sztuk/

Składniki:

na zaczyn:
10g świeżych drożdży
łyżka cukru
łyżka mąki
¼ szklanki ciepłego mleka

500g mąki pszennej
2 żółtka + białko
cukier wanilinowy
120g cukru
szczypta soli
łyżka oleju
80g roztopionego i przestudzonego masła
130ml mleka

200g borówek
3 łyżki cukru
cukier puder

 

            Najpierw zrób zaczyn. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw w ciepłe miejsce (doskonale sprawdza się nasłoneczniony parapet).  Po 15 minutach powinny podwoić swoją objętość.

Borówki wypłucz i wymieszaj z 3 łyżkami cukru.

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do jednej miski i wymieszaj. Dolej „wyrośnięty” zaczyn i wyrób ciasto. Ciasto musi być napowietrzone i elastyczne. Kiedy takie będzie włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Kiedy będzie 2 razy większe wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę, potem uformuj wałek i pokrój na ok. 20 krążków. Każdy krążek lekko rozpłaszcz, układaj po łyżce borówek i dokładnie zalepiaj. Piecz w temperaturze 180st. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut.

Po przestygnięciu posyp każdą bułeczkę cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *