Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Crumble, czyli owoce pod kruszonką to prosty i pyszny deser. Najbardziej lubię go robić z dojrzałymi i słodkimi śliwkami. Koniecznie wypróbuj te przepis!

/4 porcje/

Składniki:

ok. 400 g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
50 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
2 łyżki płatków owsianych 

  1. Umyj śliwki, usuń z nich pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj je z cynamonem i odstaw.
  2. Zimne pokrojone masło wymieszaj z mąką, cukrem i płatkami owsianymi. Wyrób kruszonkę krótko palcami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  4. Do 4 kokilek włóż śliwki i na nie kruszonkę. Piecz ok. 25 minut. 
  5. Crumble najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!