Tartaletki kokosowe

Pyszny i zdrowy deser, nie za słodki i meeega kokosowy. Ciasto na tartaletki jest bezglutenowe i w idealnych proporcjach, nie rozpada się i smakuje wyśmienicie. 

/6 sztuk/

Składniki:

100g miękkiego masła
125g  mąki kokosowej
40g mąki ziemniaczanej
40g ksylitolu
4 żółtka

puszka mleczka kokosowego (stała część)
200g serka półtłustego drobno mielonego
15ml miodu
60g wiórków kokosowych
granat, płatki kokosowe

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób najlepiej rękoma. Kiedy ciasto będzie jednolite przykryj je folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Podziel ciasto na równe części i wyłóż nim foremki do tartaletek. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.
  3. Kiedy tartaletki wystygną ostrożnie wyłóż je z foremek.
  4. Mleczko kokosowe ubij z serkiem, ksylitolem i miodem. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
  5. Nałóż krem kokosowy na każdą tartaletkę i ozdób granatem, płatkami kokosa i miętą.

Smacznego!

Comments

  1. Jakie piękne tarteletki Ci wyszły, i ciasto takie równe i rumiane. Moje zawsze się z suwa, że ona u góry takie cienkie i krzywe ;(

Comments are closed.