
Ciasteczka morelowe
15 marca 2018
Pierwszy raz robiłam takie ciasteczka morelowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę PYSZNE. Jako przekąska do kawy lub na drugie śniadanie sprawdzi się idealnie. 🙂
/ok.12 sztuk/
Składniki:
180g suszonych moreli
2 jajka
100g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30g ksylitolu
150g mąki ryżowej
4 kostki gorzkiej czekolady
- Morele zalej gorącą wodą na około 15 minut. Potem odsącz i zblenduj. Nie muszą być bardzo dokładnie zblendowane. Morelowy posmak będzie wtedy bardziej wyczuwalny.
- Do moreli dodaj jajka, sodę, ksylitol, masło i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, zrób kulę i owiń ją folią. Wstaw do lodówki na 40 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i blachę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj na kawałki.
- Uformuj z ciasta 12 kulek, ułóż je na blasze lekko rozpłaszczając i posyp czekoladą.
- Piecz przez ok.15 minut.
Smacznego!

Poprzedni
Tartaletki kokosowe

Nowsze
14 komentarzy
Ania, Kęsy Codzienności
Genialny pomysł. Nie sądziłam, że można zrobić pieczone ciasteczka z suszonych owoców. Kradnę przepis
Edyta Mój kawałek podłogi
Na domowe ciasteczka zawsze jestem chętna! 🙂
Kasia | wysmakowane.pl
Omnomnom! Morelowe zdecydowanie dla mnie!
Tysia
Jakie urocze ciasteczka. Na pewno są pyszne, muszę koniecznie zrobić 🙂
Agata
zdrowie i proste, czyli dla mnie akurat
Wiola
Piękne i zdrowe! Zapisuję przepis i testuję po Świętach 🙂
blue_megi
Poproszę jedno do kawki 😉
Joanna
Czyli dla mnie są takie ciasteczka, bo ja kocham suszone morele 🙂
Julita
Muszę wrócić chyba do suszonych moreli, bo bardzo je lubię, a dawno nie jadłam 🙂 Ciasteczek nie próbowałam nigdy i trochę narobiłaś mi smaka tym połączeniem 🙂
KATARZYNA FRANISZYN-LUCIANO
Do zrobienia natychmiast ,mam wszystkie składniki!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Super pomysł na ciasteczka! Uwielbiam takie zdrowe wypieki 🙂
Amber
Do natychmiastowego zjedzenia!
I LOVE LIFE
Super!Uwielbiam
Małgorzata Kijowska
Przymierzam się do mąki ryżowej, a Twoje ciasteczka coraz bardziej mnie do niej przekonują 🙂