Bezglutenowe,  Ciastka, ciasteczka

Ciasteczka morelowe

Pierwszy raz robiłam takie ciasteczka morelowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę PYSZNE. Jako przekąska do kawy lub na drugie śniadanie sprawdzi się idealnie. 🙂

/ok.12 sztuk/

Składniki:

180g suszonych moreli
2 jajka
100g miękkiego masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30g ksylitolu
150g mąki ryżowej
4 kostki gorzkiej czekolady

  1. Morele zalej gorącą wodą na około 15 minut. Potem odsącz i zblenduj. Nie muszą być bardzo dokładnie zblendowane. Morelowy posmak będzie wtedy bardziej wyczuwalny.
  2. Do moreli dodaj jajka, sodę, ksylitol, masło i mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie, zrób kulę i owiń ją folią. Wstaw do lodówki na 40 minut.
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i blachę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę posiekaj na kawałki.
  4. Uformuj z ciasta 12 kulek, ułóż je na blasze lekko rozpłaszczając i posyp czekoladą.
  5. Piecz przez ok.15 minut.

Smacznego!

14 komentarzy