ciasto czekoladowe
Ciasta,  Czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Przed Wami przepis na ciasto czekoladowe z masą serową. Już bez dodatków smakuje genialnie, ale z lodami waniliowymi czy słonym karmelem będzie naprawdę pyszne! Polecam!

/foremka o wymiarach 25×30 cm/

Składniki:

120 g mąki pszennej
120 g cukru
4 jajka
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

  • masa serowa:

175 g serka Philadelphia (smak Milka, ale możesz użyć zwykłego śmietankowego)
2 jajka
40 g mąki pszennej
łyżka cukru

  1. Do rondelka wrzuć masło i połamaną czekoladę (gorzką i mleczną), rozpuść i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
  2. Czas na masę serową. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i mąkę i miksuj na wolnych obrotach. Odstaw.
  3. Do większej miski wbij jajka i dodaj cukier, miksuj ok. 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  4. Dodaj wystudzoną masę czekoladową i mąkę, wymieszaj dokładnie łyżką albo rózgą.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylewaj ciasto naprzemiennie z masą serową.
  6. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  7. Ciasto czekoladowe będzie dobrze smakować ze słonym karmelem, który możesz zrobić sam.

Smacznego!