
Tiramisu
7 listopada 2015
Czyli najbardziej włoski deser, jedzony we Włoszech najczęściej na drugie śniadanie w towarzystwie kawy espresso.
/blacha o wymiarach 25cm x 30cm/
Składniki:
500 g serka mascarpone
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
400 g biszkoptów
2 szklanki kawy
50 ml likieru Amaretto
kakao do posypania
Oblej jajka wrzątkiem, żółtka utrzyj z cukrem pudrem, miksuj dodając po łyżce serka.
Do zaparzonej i ostudzonej kawy dolej likier. Zanurzaj biszkopty w kawie i układaj je do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy lub blachy. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż połowę masy i posyp dużą ilością kakao. Zrób to samo z resztą składników. Tiramisu gotowe!
Buon appetito!

Poprzedni
Camembert w orzechowej panierce

Nowsze