Babka z sercem

Idealny s艂odki prezent na Walentynki 馃檪

Sk艂adniki:

  • na r贸偶owe serduszka:

170g m膮ki pszennej
170g cukru
170g mi臋kkiej margaryny
艂y偶eczka proszku do pieczenia
3 jaja
barwnik spo偶ywczy

  • na biszkopt:

250g mi臋kkiej margaryny
200g cukru
250g m膮ki pszennej
艂y偶eczka proszku do pieczenia
4 jaja

250g serka mascarpone
3 艂y偶ki cukru pudru
2 krople ulubionego aromatu
posypka

聽 聽 聽 聽 聽 聽 Na pocz膮tku zr贸b r贸偶owy biszkopt. W tym celu zmiksuj margaryn臋 z cukrem na puszyst膮 mas臋. Dodawaj po jednym jajku ca艂y czas miksuj膮c, potem wsyp przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia, wymieszaj delikatnie 艂y偶k膮. Na koniec dodaj barwnik (najlepiej p艂ynny). Prze艂贸偶 ciasto do keks贸wki, wy艂o偶onej papierem do pieczenia lub posmarowanej mas艂em. Ja u偶y艂am silikonowej foremki o wymiarach ok. 12cm x 22cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180st.聽
Kiedy biszkopt wystygnie pokr贸j go na kawa艂ki oko艂o 2-3 cm i powycinaj serduszka, mo偶esz to zrobi膰 za pomoc膮 foremki lub po prostu no偶ykiem.聽
Teraz czas na drugi biszkopt. Zr贸b go tak samo jak ten pierwszy. Do przygotowanej foremki w艂贸偶 warstw臋聽ciasta (oko艂o 2cm) i w 艣rodkowej cz臋艣ci pouk艂adaj biszkoptowe serduszka. Nast臋pnie prze艂贸偶 reszt臋 ciasta, powinno Ci wystarczy膰 na pokrycie serduszek. Wstaw do piekarnika nagrzanego r贸wnie偶 do 180st. na 40-45 minut聽(do suchego patyczka).
Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i aromatem, wy艂贸偶 krem na wierzch babki i u偶yj posypki.

Smacznego!聽

DSC_0027a

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *