Bez Pieczenia,  Bezglutenowe,  Śniadania,  W pucharkach

Deser z chia

Ziarna chia (szałwia hiszpańska) dzięki leptynie i błonnikowi poprawiają przemianę materii i oczyszczają z toksyn. Zawierają również żelazo, cynk i wapń, które są ważne dla naszych włosów, skóry i paznokci. Obniżają też poziom złego cholesterolu.

/1 porcja/

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach
2 łyżki ziaren chia
1 łyżka miodu
1 jabłko
1 kiwi
2 łyżki jogurtu naturalnego

       Do jednej miseczki wrzuć ziarna chia a do drugiej płatki owsiane i siemię lniane, zalej wszystko gorącą wodą (nie za dużo, tak aby woda jedynie pokryła produkty) i odstaw na 10-15 minut, aż wszystkie składniki napęcznieją. Kiedy będą gotowe wymieszaj je dokładnie ze sobą i dodaj miód. 
Pokrój jabłko i kiwi na cienkie plastry. Układaj w miseczce/pucharku owsianą mieszankę na zmianę z owocami. Na wierzch połóż jeszcze 2 łyżki jogurtu i deser gotowy. 

Smacznego!