Tort Toffi
Tort o smaku toffi i krówki. Słodkość przełamana została przez orzeźwiające maliny. Pycha! 🙂
/tortownica o średnicy 26cm/
Składniki:
- na biszkopt:
8 jaj
180g cukru
180g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na krem:
500g mascarpone
łyżka cukru pudru
300ml śmietany kremówki
- dodatkowo:
460g masy krówkowej
250g malin
2 wafelki typu Prince Polo
1 opakowanie czekoladek Toffifee
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 170C.
- Oddziel białka od żółtek, odmierz pozostałe składniki i przesiej mąki.
- Białka ubij na sztywną i błyszczącą masę dosypując stopniowo cukier.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
- Na koniec wsyp mąki i proszek do pieczenia.
- Wyłóż masę do tortownicy i piecz przez około 40 minut, do „suchego patyczka”.
- Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na 2 blaty i nasącz, ja użyłam soku z pomarańczy.
- Ubij śmietanę na sztywno, dosyp cukier puder i serek mascarpone.
- Blat posmaruj cienką warstwą masy krówkowej, na nią wyłóż połowę kremu, wyłóż połowę malin i posiekany wafelek. Przykryj drugim blatem.
- Bok tortu posmaruj resztą kremu a na wierzch wyłóż krówkę. Puszka masy krówkowej jest dość duża, więc możesz posmarować nią też bok tortu.
- Ozdób tort malinami, czekoladkami i wafelkiem. Gotowe!
Smacznego!