Tort Toffi

Tort Toffi

Tort o smaku toffi i krówki. Słodkość przełamana została przez orzeźwiające maliny. Pycha! 🙂

/tortownica o średnicy 26cm/

Składniki:

  • na biszkopt:

8 jaj
180g cukru
180g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • na krem:

500g mascarpone
łyżka cukru pudru
300ml śmietany kremówki

  • dodatkowo:

460g masy krówkowej
250g malin
2 wafelki typu Prince Polo
1 opakowanie czekoladek Toffifee

  1. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 170C.
  2. Oddziel białka od żółtek, odmierz pozostałe składniki i przesiej mąki.
  3. Białka ubij na sztywną i błyszczącą masę dosypując stopniowo cukier. 
  4. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  5. Na koniec wsyp mąki i proszek do pieczenia.
  6. Wyłóż masę do tortownicy i piecz przez około 40 minut, do „suchego patyczka”.
  7. Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na 2 blaty i nasącz, ja użyłam soku z pomarańczy.
  8. Ubij śmietanę na sztywno, dosyp cukier puder i serek mascarpone.
  9. Blat posmaruj cienką warstwą masy krówkowej, na nią wyłóż połowę kremu, wyłóż połowę malin i posiekany wafelek. Przykryj drugim blatem.
  10. Bok tortu posmaruj resztą kremu a na wierzch wyłóż krówkę. Puszka masy krówkowej jest dość duża, więc możesz posmarować nią też bok tortu.
  11. Ozdób tort malinami, czekoladkami i wafelkiem. Gotowe!

Smacznego!