Tort orzechowo-migdałowy
Zmielone orzechy w biszkopcie to świetny pomysł. Nie obciążają ciasta i nadają piękny zapach i smak. W tym przepisie z migdałowym Amaretto i kremem orzechowym. Myślę, że to całkiem dobre połączenie. 🙂
/tort o średnicy 18cm/
Składniki:
- biszkopt:
4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
250ml śmietanki kremówki
60g cukru pudru
250 g serka mascarpone
100g masła orzechowego
kilka okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
garść migdałów w płatkach
likier Amaretto do nasączenia biszkoptów
- Nagrzej piekarnik do 170°C.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wtedy dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec za pomocą szpatułki wmieszaj delikatnie zmielone orzechy.
- Piecz przez około 30-35 minut, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Czas na zrobienie kremu. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie dodaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec dodaj masło orzechowe.
- Przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je likierem, możesz trochę rozcieńczyć Amaretto wodą. Przełóż tort kremem.
- Na wierzch połóż kilka nasączonych okrągłych biszkoptów, posyp kakao i płatki migdałów.
Smacznego!