Czekoladowe,  Torty

Tort Stracciatella

Stracciatella to lody popularne we Włoszech o smaku śmietankowym z dodatkiem czekolady. Postanowiłam się nimi zainspirować tworząc pyszny tort z sezonowymi owocami. Z borówkami i truskawkami smakuje wybornie! 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • na biszkopt:

6 jaj
170g cukru
150g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • na krem:

500g mascarpone
60g cukru pudru
400ml śmietanki kremówki
200g gorzkiej czekolady
400g truskawek
150g borówek
kilka kropel aromatu śmietankowego
200g dżemu porzeczkowego
woda + sok z cytryny do  nasączenia

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka, stopniowo. 
  2. Przesiane mąki i proszek do pieczenia wmieszaj delikatnie do masy jajecznej.
  3. Przelej wszystko do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  4. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj aromat i startą 1 tabliczkę czekolady.
  5. Przekrój biszkopt na 2 blaty i nasącz go.
  6. Rozsmaruj dżem na pierwszym blacie i wyłóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem.
  7. Resztę kremu wyłóż na wierzch i bok tortu. Ułóż owoce i polej tort rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!