Piernikowe babeczki
Pyszne świąteczne babeczki o korzennym smaku. To ciekawa propozycja zamiast tradycyjnego piernika. 🙂
/12 babeczek/
Składniki:
4 jajka
200g miękkiego masła
150g cukru
160g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
70g masła
45g cukru pudru
250g mascarpone
8 kostek czekolady
2 krople aromatu cytrynowego
posypki do ozdobienia babeczek
- Utrzyj masło z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jajku nie przerywając miksowania.
- Dodaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do powstania jednolitej masy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę papilotkami.
- Rozłóż ciasto równo do wszystkich papilotek i piecz 20-25 minut.
- Czas na krem: Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Wymieszaj je z mascarpone, dodawaj je stopniowo.
- Podziel krem na 2 części. Do jednej dodaj aromat i wymieszaj. A do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę.
- Przełóż kremy do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Posyp je świątecznymi ozdobami.
Smacznego!