Babki, babeczki, muffiny

Świąteczne babeczki – choinki

 

Pięknie ozdobią Twój świąteczny stół, choć pewnie szybko znikną 🙂

/12 sztuk/

Składniki:

200 g masła
150 g cukru
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 banan

  • na krem:

500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
3 czubate łyżki cukru pudru 

długie zielone żelki
czekoladowe gwiazdki MilkyWay
srebrne perełki Dr Oetker

 

  1. Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując.
  2. W tym czasie przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę, nie mieszaj zbyt długo.
  3. Wyłóż foremkę do pieczenia babeczek papilotkami i nałóż do każdej masę (do ok. 3/4 wysokości) i gruby plaster banana.
  4. Wstaw foremkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 – 25 min. (do suchego patyczka).
  5. Teraz zrób krem. Ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce serka mascarpone.
  6. Kiedy babeczki ostygną nałóż na każdą po dużej łyżce kremu i ozdób żelkami, gwiazdkami i perełkami. 

Smacznego!