Kuskus na słodko
Pyszny lekkostrawny kuskus to dobry pomysł nie tylko na obiad, ale również na deser. W towarzystwie moreli smakuje wyśmienicie! Przepis pochodzi z książki „Kulinarne wyprawy Jamiego”, tylko zamiast zwykłego mleka użyłam mleczka kokosowego, a pistacje zastąpiłam migdałami.
Składniki:
200g suszonych moreli
1 pomarańcza
200g kuskusu
550ml mleczka kokosowego
3 łyżki miodu
łyżka cynamonu lub kardamonu
garść migdałów
Wrzuć morele i skórkę otartą z pomarańczy do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Do niewielkiego rondelka wlej mleko i 2 łyżki miodu, dosyp kuskus. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj przez 5 minut na małym ogniu często mieszając, jeżeli kuskus będzie zbyt gęsty – dolej trochę wody. Chodzi nam o to, żeby całość była lekko kleista, a nie wysuszona.
Przygotuj morelowe purée. W tym celu morele przełóż do blendera, dolej sok wyciśnięty z pomarańczy i zmiksuj. Ostatnim etapem jest uprażenie migdałów. Wrzuć migdały na rozgrzaną suchą patelnię, po paru minutach dodaj łyżkę miodu i gotowe. Do miseczki przełóż kuskus, na środek wyłóż 2 łyżki morelowego purée i kilka migdałów, posyp cynamonem lub kardamonem. Ja dodatkowo ozdobiłam deser laską cynamonu.
Smacznego!