Blok czekoladowy czyli smakołyk kojarzący się z dzieciństwem. Niektórzy dodają do niego jeszcze śliwki i rodzynki.
/keksówka o wymiarach 12cmx23cm/
Składniki:
75g margaryny 250g cukru 15g kakao 40g wody 250g mleka w proszku 26% 50g herbatników 80g orzechów (u mnie kamyczki orzechowe)
Margarynę, cukier, kakao i wodę umieść w rondelku i podgrzewaj. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą zdejmij z ognia i dosyp mleko w proszku, wymieszaj do powstania jednolitej masy. Potem dorzuć pokruszone herbatniki i orzechy. Wymieszaj. Przełóż masę do keksówki. Ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam nawet smarować jej tłuszczem, ale jeżeli używasz innej, powinna być posmarowana lub wyłożona folią spożywczą. Wstaw do lodówki.