Tort orzechowo-migdałowy

Tort orzechowo-migdałowy

Zmielone orzechy w biszkopcie to świetny pomysł. Nie obciążają ciasta i nadają piękny zapach i smak. W tym przepisie z migdałowym Amaretto i kremem orzechowym. Myślę, że to całkiem dobre połączenie. 🙂

/tort o średnicy 18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

250ml śmietanki kremówki
60g cukru pudru
250 g serka mascarpone
100g masła orzechowego
kilka okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
garść migdałów w płatkach

likier Amaretto do nasączenia biszkoptów

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C.
  2. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wtedy dodawaj po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec za pomocą szpatułki wmieszaj delikatnie zmielone orzechy.
  3. Piecz przez około 30-35 minut, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4.  Czas na zrobienie kremu. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie dodaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec dodaj masło orzechowe.
  5. Przekrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je likierem, możesz trochę rozcieńczyć Amaretto wodą. Przełóż tort kremem.
  6. Na wierzch połóż kilka nasączonych okrągłych biszkoptów, posyp kakao i płatki migdałów.

Smacznego!