Tort z orzechami i dżemem porzeczkowym

Lekki tort o smaku orzechowym, śmietanowy krem przełamany orzeźwiającym dżemem.

/tortownica o średnicy ok.24 cm, ja użyłam formy w kształcie serca/

Składniki:

  • biszkopt:

190g mąki pszennej
150g cukru
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

500ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
ok.80g cukru pudru
kropla aromatu orzechowego

2 duże garści posiekanych orzechów
220g dżemu porzeczkowego

  1. Nagrzej piekarnik do 170°C.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj po jednym żółtku.
  3. Na koniec dosyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Przelej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut.
  5. Po wystygnięciu rozkrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je wodą z cytryną (albo alkoholem 🙂 ).
  6. Czas na krem. Ubij śmietanę dodając stopniowo puder, a potem mascarpone. Dodaj też aromat orzechowy i 2 łyżki dżemu. Odłóż 1/3 kremu, a do reszty dosyp część orzechów.
  7. Przełóż tort wg schematu: biszkopt – dżem – krem z orzechami – biszkopt – dżem – krem z orzechami – biszkopt, Obłóż wierzch tortu resztą kremu i ozdób orzechami. Gotowe!

Smacznego!