Torty

Tort Owoce Leśne

Pyszny tort z kremem z białą czekoladą i świeżymi owocami sezonowymi. Lato na talerzu!

/tort o średnicy 24cm/

Składniki:

  • biszkopt:

6 jaj
170g cukru
150g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:

500g mascarpone
serek waniliowy
40g cukru pudru
100g białej czekolady

truskawki, maliny, borówki
mięta, kwiaty jadalne

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubij białka z cukrem, dodając go stopniowo. Dodaj żółtka, cały czas miksuj.
  4. Zmniejsz obroty i wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  5. Przelej masę do tortownicy i piecz przez ok.40 minut.
  6. Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty.
  7. Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem, dodaj serek waniliowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  8. Przełóż tort kremem i owocami. Ozdób wierzch miętą i kwiatami.

Smacznego!