Tort cytrynowy

Tort z kremem serowo – cytrynowym, granatem i polewą czekoladową.

/tortownica o średnicy  18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
100g cukru
1 paczka cukru waniliowego
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:

250g mascarpone
250ml śmietany kremówki
50g cukru pudru
tabliczka białej czekolady

  • dodatkowo:
    cytryna
    granat
    tabliczka gorzkiej czekolady
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ubij białka dodając stopniowo cukier, zwykły i waniliowy. Kiedy masa będzie sztywna i cukier się rozpuści, dodaj żółtka, jedno po drugim.
  3. Zmniejsz obroty miksera i wsyp przesiane wcześniej mąki i proszek do pieczenia.
  4. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest upieczony, jeżeli jest taka potrzeba zwiększ czas pieczenia.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  6. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę, następnie dodawaj po łyżce mascarpone cały czas miksując, wlej czekoladę i dodaj skórkę startą z cytryny. Krem do tortu gotowy!
  7. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 blaty, każdy z nich nasącz sokiem z cytryny. 
  8. Przełóż blaty kremem cytrynowym i owocami (biszkopt – krem – owoce – biszkopt – krem – owoce – biszkopt). Wierzch i bok tortu też posmaruj kremem.
  9. Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i kiedy wystygnie polej nią wierzch tortu, tak, aby spływała po bokach. Ozdób wierzch tortu nasionami granatu.

Smacznego!