Tort z orzechami i dżemem porzeczkowym
Lekki tort o smaku orzechowym, śmietanowy krem przełamany orzeźwiającym dżemem.
/tortownica o średnicy ok.24 cm, ja użyłam formy w kształcie serca/
Składniki:
- biszkopt:
190g mąki pszennej
150g cukru
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
500ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
ok.80g cukru pudru
kropla aromatu orzechowego
2 duże garści posiekanych orzechów
220g dżemu porzeczkowego
- Nagrzej piekarnik do 170°C.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodawaj po jednym żółtku.
- Na koniec dosyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut.
- Po wystygnięciu rozkrój biszkopt na 3 blaty i nasącz je wodą z cytryną (albo alkoholem 🙂 ).
- Czas na krem. Ubij śmietanę dodając stopniowo puder, a potem mascarpone. Dodaj też aromat orzechowy i 2 łyżki dżemu. Odłóż 1/3 kremu, a do reszty dosyp część orzechów.
- Przełóż tort wg schematu: biszkopt – dżem – krem z orzechami – biszkopt – dżem – krem z orzechami – biszkopt, Obłóż wierzch tortu resztą kremu i ozdób orzechami. Gotowe!
Smacznego!