Tort Stracciatella
Stracciatella to lody popularne we Włoszech o smaku śmietankowym z dodatkiem czekolady. Postanowiłam się nimi zainspirować tworząc pyszny tort z sezonowymi owocami. Z borówkami i truskawkami smakuje wybornie! 🙂
/tortownica o średnicy 24cm/
Składniki:
- na biszkopt:
6 jaj
170g cukru
150g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na krem:
500g mascarpone
60g cukru pudru
400ml śmietanki kremówki
200g gorzkiej czekolady
400g truskawek
150g borówek
kilka kropel aromatu śmietankowego
200g dżemu porzeczkowego
woda + sok z cytryny do nasączenia
- Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj żółtka, stopniowo.
- Przesiane mąki i proszek do pieczenia wmieszaj delikatnie do masy jajecznej.
- Przelej wszystko do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec dodaj aromat i startą 1 tabliczkę czekolady.
- Przekrój biszkopt na 2 blaty i nasącz go.
- Rozsmaruj dżem na pierwszym blacie i wyłóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem.
- Resztę kremu wyłóż na wierzch i bok tortu. Ułóż owoce i polej tort rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!