Tarta podwójnie czekoladowa

Tarta podwójnie czekoladowa

Kruche kakaowe ciasto i 2 warstwy czekolady. Gorzka powoduje, że tarta wcale nie jest mdła, ale zaspokoi każdego czekoladowego łasucha.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

150g miękkiego masła
60g cukru pudru
250g mąki pszennej
2 jajka
30g kakao

  • I warstwa czekolady:

200g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka 
4 żółtka
100ml mleka
80g mąki pszennej
40g cukru

  • II warstwa czekolady:

100g białej czekolady
30g oleju kokosowego
garść posiekanych orzechów laskowych 

  1. Wszystkie składniki na spód tarty wrzuć do miski i zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C, formę do tarty wyłóż ciastem, dokładnie dociśnij brzegi. Na wierzch połóż papier i coś do obciążenia ciasta, np. fasolę. Włóż do piekarnika. Po 10 minutach usuń obciążenie i piecz kolejne 10min.
  3. Odstaw do wystygnięcia.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, zestaw z ognia i lekko ostudź. 
  5. Wsyp cukier cały czas mieszając, dolej żółtka i jaja oraz mleko. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i żeby nie było grudek. 
  6. Wlej masę na spód tarty i piecz przez 15 minut w temperaturze 150°C.
  7. Rozpuść białą czekoladę z olejem kokosowym i wylej na wierzch tarty. Posyp orzechami.

Smacznego!