Tort malinowy

Bajeczny malinowy torcik. 3 biszkoptowe blaty przełożone dżemem i kremem. Pychotka!

/tortownica o średnicy 18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:

puszka mleczka kokosowego (tylko jego stała część)
250g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
50g cukru pudru
120g rozdrobnionych widelcem malin

  • lukier:

pół szklanki cukru pudru
łyżka wrzątku
odrobina różowego barwnika

  • dodatkowo:

ok.100g malin na wierzch
dżem malinowy
opcjonalnie posypka

  1. Piekarnik nagrzej do 170°C, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier.
  3. Kiedy białka będą sztywne i błyszczące, dodawaj po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty i dosyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
  4. Przelej masę do formy i piecz przez ok.25 minut.
  5. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 blaty i nasącz.
  6. Teraz zrób krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj stopniowo mleczko kokosowe i mascarpone.
  7. Kiedy zmiksujesz wszystko w jedną masę, dodaj rozdrobnione maliny. Krem gotowy.
  8. Przełóż tort wg schematu: biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt. Wyłóż pozostałą cześć kremu na bok tortu. Schłodź torcik w lodówce.
  9. Na wierzch zrób lukier. Wsyp cukier puder do szklanki i wlej łyżkę wrzątku, szybko wymieszaj, dodaj barwnik i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Polej nim tort.
  10. Ozdób wierzch tortu malinami. Możesz obsypać tort posypką.

Smacznego!