Tort malinowy

Bajeczny malinowy torcik. 3 biszkoptowe blaty przełożone dżemem i kremem. Pychotka!

/tortownica o średnicy 18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

4 jaja
110g cukru
100g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:

puszka mleczka kokosowego (tylko jego stała część)
250g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
50g cukru pudru
120g rozdrobnionych widelcem malin

  • lukier:

pół szklanki cukru pudru
łyżka wrzątku
odrobina różowego barwnika

  • dodatkowo:

ok.100g malin na wierzch
dżem malinowy
opcjonalnie posypka

  1. Piekarnik nagrzej do 170°C, wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę, dodawaj stopniowo cukier.
  3. Kiedy białka będą sztywne i błyszczące, dodawaj po jednym żółtku. Następnie zmniejsz obroty i dosyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
  4. Przelej masę do formy i piecz przez ok.25 minut.
  5. Kiedy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 blaty i nasącz.
  6. Teraz zrób krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj stopniowo mleczko kokosowe i mascarpone.
  7. Kiedy zmiksujesz wszystko w jedną masę, dodaj rozdrobnione maliny. Krem gotowy.
  8. Przełóż tort wg schematu: biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt – 2 łyżki dżemu – 1/3 kremu – biszkopt. Wyłóż pozostałą cześć kremu na bok tortu. Schłodź torcik w lodówce.
  9. Na wierzch zrób lukier. Wsyp cukier puder do szklanki i wlej łyżkę wrzątku, szybko wymieszaj, dodaj barwnik i wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Polej nim tort.
  10. Ozdób wierzch tortu malinami. Możesz obsypać tort posypką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *