Tort Owoce Leśne
Pyszny tort z kremem z białą czekoladą i świeżymi owocami sezonowymi. Lato na talerzu!
/tort o średnicy 24cm/
Składniki:
- biszkopt:
6 jaj
170g cukru
150g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
500g mascarpone
serek waniliowy
40g cukru pudru
100g białej czekolady
truskawki, maliny, borówki
mięta, kwiaty jadalne
- Rozgrzej piekarnik do 170°C, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka z cukrem, dodając go stopniowo. Dodaj żółtka, cały czas miksuj.
- Zmniejsz obroty i wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia.
- Przelej masę do tortownicy i piecz przez ok.40 minut.
- Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty.
- Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem, dodaj serek waniliowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Przełóż tort kremem i owocami. Ozdób wierzch miętą i kwiatami.
Smacznego!