
Tort Oreo
Znane śmietankowe ciasteczka, kakaowy biszkopt i świeże owoce – połączenie idealne! 🙂
/tort o średnicy 24cm/
Składniki:
- biszkopt:
6 jaj
200g cukru
250g mąki pszennej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g ciastek Oreo
200g świeżych truskawek lub malin
600ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
mieszanka soku z cytryny i wody do nasączenia – pół szklanki
Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę papierem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem, a potem dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piecz przez około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Truskawki wypłucz, usuń szypułki i pokrój w plastry. Weź część ciastek, około 300g i oddziel herbatniki od kremu śmietankowego. Pokrusz herbatniki. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj krem z ciastek i dokładnie wymieszaj mikserem.
Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na 3 części i każdą z nich nasącz. Na pierwszą wyłóż trochę kremu, truskawki i odrobinę pokruszonych herbatników. Powtórz te czynności z drugim blatem i przykryj trzecim. Posmaruj wierzch i boki kremem, na wierzchu zrób kilka kremowych „różyczek”, w które powbijaj pozostałe całe ciasteczka. Boki ozdób kruszonymi herbatnikami.
Smacznego!

Tarta jogurtowa

4 komentarze
Konkol Polny
Tort Oreo <3 Przymierzam się do czegoś podobnego 🙂 Wygląda imponująco
Joanna
Już miałam okazję jeść, ale jeszcze nigdy nie robiłam. Jest pyszny 🙂
balkanyrudej
Tort wygląda obłędnie i na pewno spodobałby się każdemu, kto uwielbia ciasteczka oreo 😉
Kinga - mylittlepleasures.pl
O matko! To musi być przepyszne! Moja siostra ma za niedługo urodziny i coś mi się wydaje, że wezmę ten tort pod uwagę 😉