Tort waniliowo – malinowy

Malinowy raj!! Pi臋kny tort waniliowo-malinowy, sporo pracy, ale satysfakcja gwarantowana! 馃檪

/tort o 艣rednicy 24cm/

Sk艂adniki:

  • biszkopt:

4 jaja
180g cukru
200g m膮ki pszennej
50g m膮ki ziemniaczanej
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

  • krem ma艣lany:

125ml mleka
100g cukru
cukier wanilinowy
150g mleka w proszku 26%
300g mi臋kkiego mas艂a
kropla aromatu waniliowego
150g malin

  • krem 艣mietanowy:

400ml 艣mietanki krem贸wki
40g cukru pudru
2 艂y偶eczki 偶elatyny
100g bia艂ej czekolady
150g malin

  • dodatkowo:

200g malin
500g waflowych rurek z kremem waniliowym

聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽Form臋 na biszkopt wy艂贸偶 papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temperatury 170C. Ubij jajka z cukrem na bia艂膮 puszyst膮 mas臋, ubijaj oko艂o 15 minut, nast臋pnie dosyp przesiane m膮ki i proszek do pieczenia. Piecz oko艂o 35 minut.聽
Krem ma艣lany: zagotuj mleko z cukrami, wymieszaj 偶eby dobrze si臋 rozpu艣ci艂y i odstaw do ostygni臋cia. Mi臋kkie mas艂o ubijaj przez 10 minut, aby troszk臋 zwi臋kszy艂o obj臋to艣膰, nast臋pnie powoli wlewaj mleko ca艂y czas miksuj膮c. Kiedy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 dosyp mleko w proszku, wymieszaj. Dodaj aromat i maliny, kt贸re wcze艣niej rozgnie膰 widelcem.聽
Rozkr贸j biszkopt na 2 blaty i nas膮cz. W艂贸偶 pierwszy blat z powrotem do foremki i wy艂贸偶 krem ma艣lany, wyr贸wnaj, przykryj drugim blatem i w艂贸偶 do lod贸wki.
Krem 艣mietanowy: rozpu艣膰 偶elatyn臋 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu, 艣mietank臋 ubij na sztywno z cukrem pudrem, a czekolad臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej. Do 艣mietany wlej ostudzon膮 偶elatyn臋, powoli ca艂y czas mieszaj膮c mikserem b膮d藕 r贸zg膮. Dodaj ch艂odn膮 rozpuszczon膮 czekolad臋 i rozgniecione maliny. Zostaw troch臋 kremu na ob艂o偶enie bok贸w tortu, a reszt臋 kremu wy艂贸偶 na drugi blat.聽
Ostatni etap to ozdobienie tortu rurkami i malinami. Ob艂贸偶 bok tortu kremem i „przyklej” rurki waniliowe, a wierzch ozd贸b malinami i listkami mi臋ty. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

    1. Nas膮cz tort mieszank膮 wody i soku z cytryny, albo np. likierem amaretto 馃檪

  1. Wow, robi wra偶enie! Nigdy jeszcze nie probowalama robi膰 sama biszkoptu, zawsze posi艂kuje si臋 gotowymi …

  2. Bardzo prosty przepis – bez wymy艣lania niestworzonych sk艂adnik贸w. To lubi臋! Wtedy mam pewno艣膰, 偶e taki tort wyjdzie.

Comments are closed.