Tort Cappuccino

Torcik Cappuccino czyli 2 warstwy rozpływających się w ustach kremów i biszkopty nasączone kawą.

/tort o średnicy 18cm/

Składniki:

  • biszkopt:

2 duże jaja
80g cukru
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

  • krem I:

200g masła
80ml mleka
70g cukru
cukier wanilinowy
100g mleka w proszku (26%)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • krem II:

200ml śmietany kremówki
150g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

  • dodatkowo:

100g podłużnych biszkoptów
szklanka przestudzonej kawy rozpuszczalnej
50ml likieru amaretto

           Nagrzej piekarnik do 170°C i wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Ubijaj jajka z cukrem około 15 minut, dosyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. 
Zrób pierwszy krem. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukry, gotuj przez chwilę do rozpuszczenia składników, a następnie odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj i wlej powoli mleko cały czas miksując, na koniec wsyp mleko w proszku oraz kawę i mieszaj do powstania jednolitej kremowej masy. Kiedy biszkopt przestygnie, wyjmij go z foremki, zetnij wierzch i nasącz kawą wymieszaną z likierem amaretto. Wyłóż maślany krem, który nie do końca może być w formie stałej, dlatego najlepiej najpierw włóż biszkopt z powrotem do foremki. Teraz nasącz biszkopty i wyłóż je na krem I. Schłodź przez chwilę ciasto w lodówce.
Drugi krem robi się znacznie prościej, ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce mascarpone. Gotowy krem wyłóż na warstwę biszkoptów. Na wierzch posyp kakao.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *