Tarta migdałowa z gruszkami

Kruchy migdałowy spód, gruszki z Amaretto i chrupiąca kruszonka. Tarta jest przepyszna! Śmiało może konkurować z naszą tradycyjną szarlotką. 🙂

/forma o średnicy 24-26cm/

Składniki:

350g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 jaja
2 krople aromatu migdałowego
cukier wanilinowy 
3 łyżki likieru Amaretto
garść migdałów, płatków migdałowych
1kg gruszek

  1. Mąkę, masło, cukier puder, jaja i aromat migdałowy wrzuć do jednej miski i połącz, nie wyrabiaj za długo ciasta. Podziel ciasta na 2 kule, jedną większą (2/3 ciasta) i drugą mniejszą (1/3), włóż je do lodówki na pół godziny. 
  2. W tym czasie obierz gruszki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w dużą kostkę i wrzuć na patelnię z łyżką oleju kokosowego. Posyp cukrem wanilinowym i wymieszaj.
  3. Po paru minutach wlej likier i duś ok. 10 minut pod przykryciem.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C, większą część ciasta rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i ponakłuwaj widelcem. 
  5. Piecz przez 10 minut, po czym dodaj gruszki z patelni, a na wierzch kruszonkę (pokrusz mniejszą część ciasta), posyp jeszcze siekanymi migdałami i wstaw jeszcze do piekarnika na ok. 20 minut, aż kruszonka będzie miała złoty kolor.

Smacznego!