Tort M&M’s

Kolorowy tort z dodatkiem pysznych i powszechnie lubianych cukierk贸w. Niebo w g臋bie! 馃檪

/foremka o 艣rednicy 18 cm/

Sk艂adniki:

  • na biszkopt:

4 jajka
120g cukru
150g m膮ki pszennej
40g m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶ka kakao

  • na kremy:

2 galaretki: truskawkowa i cytrynowa
300 ml 艣mietany 30%
serek mascarpone
2 艂y偶ki cukru pudru
100g czekolady
120g cukierk贸w M&M’s
barwniki spo偶ywcze

聽 聽 聽 聽 聽 聽 Rozpu艣膰 galaretki w 400 ml wrz膮cej wody ka偶d膮, odstaw do ostygni臋cia, nast臋pnie w艂贸偶 do lod贸wki. Nagrzej piekarnik do 170st. Przygotuj foremk臋, najlepiej u偶y膰 g艂臋bokiej silikonowej foremki. Posmaruj jej dno i brzegi mas艂em. Ubij jajka z cukrem na bia艂膮 mas臋, ubijaj oko艂o 15 minut. Zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiane m膮ki, proszek do pieczenia i kakao. Piecz przez 35 minut.聽

Rozkr贸j biszkopt na 3 blaty. Ten z samego spodu w艂贸偶 z powrotem do foremki i rozsmaruj na nim rozpuszczon膮 w k膮pieli wodnej czekolad臋. We藕 po艂ow臋 cukierk贸w i rozkrusz je lub pokr贸j, a nast臋pnie posyp nimi czekolad臋. Kiedy galaretki b臋d膮 prawie st臋偶a艂e, ubij 200 ml 艣mietany na sztywno. Podziel j膮 na 2 r贸wne cz臋艣ci, do jednej wlej galaretk臋 truskawkow膮 i dok艂adnie wymieszaj (najlepiej mikserem), wlej „ptasie mleczko” do foremki i przykryj 2 blatem. Wstaw na chwil臋 do lod贸wki. To samo zr贸b z drug膮 galaretk膮, wlej i przykryj 3 blatem. Wstaw do lod贸wki. Ubij pozosta艂e 100 ml 艣mietanki z 2 艂y偶kami cukru pudru i dodawaj po 艂y偶ce serka mascarpone. Teraz czeka Ci臋 zabawa z barwnikami. Do takich krem贸w najlepsze s膮 p艂ynne i w 偶elu, bo te w proszku mog膮 zostawia膰 nie艂adnie wygl膮daj膮ce kropki. Nawet je偶eli masz te w proszku (tak jak ja) rozr贸b je z odrobin膮 wody. Ja podzieli艂am krem na 3 cz臋艣ci i u偶y艂am r贸偶owego, niebieskiego i zielonego barwnika. Ob艂贸偶cie kremem tort i posypcie pozosta艂ymi cukierkami.聽

Smacznego!

DSC_0208

DSC_0207.NEF

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *