Babki, babeczki, muffiny,  Ciastka, ciasteczka,  Tarty

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem to idealny pomysł na szybki deser! Są łatwe w przygotowaniu, wyglądają uroczo i na pewno zasmakują Twoim gościom. Nawet nie trzeba używać foremek! Możesz wykorzystać swój ulubiony dżem, ten wypiek na pewno się uda! 🙂

/ok.10 sztuk/

Składniki:

  • na ciasto:
    150g masła w temp. pokojowej
    200g mąki pszennej
    80g cukru pudru
    2 jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    kropla aromatu migdałowego
  • dodatkowo:
    2 gałązki rabarbaru
    dżem agrestowy
    płatki migdałowe
    cukier puder do posypania
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 4mm i powykrawaj koła o średnicy ok.9cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Na każdą tartaletkę wyłóż łyżeczkę dżemu, ja użyłam agrestowego, ale myślę, że możesz użyć swojego ulubionego. Wydaje mi się, że bardzo dobrze pasowałby również dżem z czarnej porzeczki albo truskawkowy. 
  4. Na dżem połóż kilka kawałków rabarbaru i posyp płatkami migdałowymi.
  5. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Jak widzisz przyrządzenie takich tartaletek jest banalnie proste, więc do dzieła!! Pochwal się swoimi wypiekami w mediach społecznościowych i oznacz mnie, żebym mogła zobaczyć Twoje słodkości! 🙂