Babki, babeczki, muffiny

Babeczki z malinami

Dawno nie robiłam babeczek, a przecież są takie urocze! 🙂 Tym razem z malinami, bo sezon na te pyszne owoce w pełni! Orzeźwiający smak malin idealnie komponuje się z białą czekoladą. Polecam! Te proste w przygotowaniu babeczki to świetny deser, pyszny i szybki w przygotowaniu. 🙂

/ok.12 babeczek/

Składniki:

200g masła w temperaturze pokojowej
120g cukru
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
150g malin
100g białej czekolady

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremkę do pieczenia babeczek, wyłóż ją papilotkami.
  2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miseczki.
  3. Odłóż 6 kostek czekolady, a resztę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Masło ubij z cukrem do powstania puszystej masy, następnie wbijaj po jednym jajku cały czas mieszając.
  5. Zmniejsz trochę obroty miksera  i wsyp (stopniowo) mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto będzie dobrze wymieszane, przełóż je do papilotek, zapełniając je do 3/4 wysokości.
  6. Do każdej babeczki włóż połowę kostki czekolady i dwie/trzy maliny.
  7. Piecz około 30-35 minut.
  8. Kiedy babeczki się upieką polej je rozpuszczoną czekoladą.

Gotowe. Smacznego! 🙂

komentarze 2