Babka cytrynowa
13 maja 2020
Babka cytrynowa niektórym kojarzy się tylko z Wielkanocą. Ja uwielbiam cytrynowe wypieki o każdej porze roku!
/foremka o wymiarach 12x30cm/
Składniki:
- ciasto:
250g miękkiego masła
100g cukru
cukier wanilinowy (1 opakowanie)
4 jaja
280g mąki pszennej
1/2 cytryny – sok i skórka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu waniliowego - lukier:
150g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2 łyżki wrzątku
- Masło ucieraj z cukrami przez około 10 minut. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku.
- Kiedy masa będzie jasna i puszysta wsyp przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj też sok, skórkę z cytryny i aromat, miksuj tylko do połączenia składników.
- Przełóż masę do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 min.
- Kiedy babka przestygnie zrób lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny, wrzątek i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie było grudek. Polej babkę lukrem i gotowe! 🙂 Możesz ozdobić wierzch babki skórką z cytryny.
Smacznego!
Poprzedni
Czekoladowy budyń jaglany
Nowsze