Babka cytrynowa

Babka cytrynowa w klasycznym wydaniu. Puszysta i delikatna, ale o wyraźnym cytrusowym posmaku. 

/forma do babki o średnicy 23cm/

Składniki:

250g margaryny
250g cukru
7 jaj
390g mąki pszennej
2 cytryny (skórka+sok)
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • lukier:

180g cukru pudru
sok z połowy cytryny
2 łyżki wrzątku
garść płatków migdałowych

          Nagrzej piekarnik do 180st. Miękką margarynę ubij z cukrem. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj skórkę, sok z cytryny i pomarańczy. Zmniejsz obroty i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą przestań miksować i wlej ciasto do posmarowanej margaryną foremki, wstaw do piekarnika na 45-50 minut. 

Kiedy babka przestygnie zrób lukier. Do cukru pudru wlej sok z cytryny, wrzątek i szybko wymieszaj. Polej nim babkę i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!