Banoffee na 2 sposoby

Biszkopt kakaowy, masa kr贸wkowa, pyszny krem no i oczywi艣cie banany, w 2 wersjach: jako tort i jako deser w pucharku. 馃檪

/torcik o 艣rednicy 18 cm + 2 pucharki/

Sk艂adniki:

na biszkopt:

3 jaja
70g cukru
70g m膮ki pszennej
艂y偶ka kakao
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

5 banan贸w (4 do ciasta i 1 do puchark贸w)
puszka mleczka kokosowego
250g serka mascarpone
30g cukru pudru
sok z 1 cytryny
1/2 puszki masy kr贸wkowej
kakao do posypania

  1. Nagrzej piekarnik do 170掳C, form臋 do pieczenia wy艂贸偶 papierem.
  2. Ubij bia艂ka na pian臋 i dodawaj stopniowo cukier, ubijaj tak聽 d艂ugo, a偶 masa b臋dzie sztywna i b艂yszcz膮ca, a cukier si臋 rozpu艣ci.
  3. Dodawaj pojedynczo 偶贸艂tka ca艂y czas miksuj膮c.
  4. Na koniec zmniejsz obroty miksera i wsyp przesian膮 m膮k臋, kakao i proszek do pieczenia.
  5. Przelej mas臋 do formy i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  6. Kiedy biszkopt wystygnie wytnij jego wn臋trze, tak aby zachowa膰 brzeg i dno, 艣rodek od艂贸偶.
  7. Dno biszkoptu posmaruj 3 艂y偶kami masy kr贸wkowej, nast臋pnie pokr贸j 4 banany na ok. 3-centymetrowe cz臋艣ci, u艂贸偶 je pionowo, jeden przy drugim, bardzo ciasno. Polej banany sokiem z cytryny (zostaw 艂y偶k臋 soku do kremu). Wstaw ciacho do lod贸wki.
  8. Ubij mleczko kokosowe (tylko sta艂膮 cz臋艣膰) z cukrem pudrem, dodaj mascarpone i na koniec sok z cytryny. Kiedy sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮, krem b臋dzie gotowy.
  9. Wy艂贸偶 3/4 kremu na ciasto, a na wierzch posyp kakao.
  10. Czas na pucharki. Biszkopt – 艂y偶ka masy kr贸wkowej – krem – banan pokrojony w plasterki – biszkopt – krem – kakao. Gotowe!

Smacznego!