Tarta jagodowa
24 lipca 2021
Sezon na jagody trwa! Nigdy nie miałam cierpliwości do ich zbierania, ale uwielbiam ich smak! Poniżej znajduje się przepis na pyszną tartę jagodową z kremem z białej czekolady. Polecam! 🙂
/tortownica o średnicy 24 cm/
Składniki:
- na spód:
200g ciasteczek owsianych
120g masła w temperaturze pokojowej
- masa jagodowa:
300g jagód
1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
400ml wrzątku
- masa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
100g białej czekolady
250g serka mascarpone
- dodatkowo:
garść jagód
kilka listków mięty
- Ciasteczka owsiane w bardzo łatwy sposób możesz zrobić sam, użyj tego przepisu: http://w-siodmym-niebie.pl/cytrynowe-ciasteczka-owsiane/. Do zrobienia tarty jagodowej możesz użyć również gotowych ciasteczek owsianych. Zmiksuj je na proszek. Dodaj masło i wymieszaj. Tortownicę lub formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wysyp ciasteczkowy spód i uformuj dno oraz boki tarty. Włóż do lodówki.
- Rozpuść galaretkę w 400ml wrzątku, poczekaj aż ostygnie i schłodź w lodówce.
- Na ciasteczkowy spód rozłóż równomiernie jagody i wylej ostrożnie galaretkę. Wstaw do lodówki do stężenia.
- W międzyczasie podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostygnięcia.
- Mascarpone ubij z czekoladowo – śmietankową mieszanką do połączenia składników.
- Wyłóż masę na galaretkę i ozdób wierzch jagodami i miętą.
Smacznego!
Poprzedni
Syrop lawendowy
Nowsze