Bez Pieczenia,  Do picia,  Dodatki

Syrop lawendowy

Lubicie lawendę? Ja uwielbiam jej smak, zapach i kwiaty! Ma też dużo właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Łagodzi bóle brzucha i stres, działa uspokajająco, ułatwia zasypianie a nawet wspomaga układ trawienny. Czasami warto zastąpić tabletki ziołami! Można dodać takiego syropu do lemoniady, herbaty lub deseru. 🙂

/litr pysznego syropu/

Składniki:

700ml wody
650g cukru
3 cytryny
1 czubata szklanka kwiatów lawendy

  1. Gotuj wodę z cukrem przez około 15 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Dodaj sok z cytryn i kwiaty lawendy (same kwiaty, bez łodyżek).
  3. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a potem ostudź i przecedź przez drobne sitko.
  4. Przelej do słoika lub butelki.

Smacznego!