Bez Pieczenia,  Bezglutenowe,  Ciasta

Tofurnik

Tofu to twarożek sojowy o mdłym i niezbyt dobrym smaku. Uwierzcie mi, że można z niego zrobić pyszne fit ciacho! W tym przepisie tofurnik jest bez pieczenia, ma cytrynowy posmak z nutką kokosową i meeega kremową konsystencję.

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

  • spód:

150g daktyli
100g migdałów
50g wiórków kokosowych

  • masa serowa:

540g tofu
2 puszki mleczka kokosowego
50ml syropu z agawy
2 krople aromatu waniliowego
sok i skórka z jednej cytryny
20g wiórków kokosowych
2 łyżeczki żelatyny

  • wierzch:

płatki kokosowe
40g gorzkiej czekolady

  1. Zalej daktyle gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i zblenduj.
  2. Migdały zmiksuj blenderem na drobny proszek. Dodaj do nich daktyle i wiórki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wyłóż dno tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Włóż do lodówki.
  3. Rozpuść żelatynę we wrzątku.
  4. Przełóż tofu do miski i zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe, ale tylko stałą część i pozostałe składniki: syrop, aromat, wiórki, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj żelatynę, wymieszaj i przełóż masę do tortownicy.
  5. Wstaw do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem posyp startą czekoladą i płatkami kokosa.

Smacznego!