Natillas

Jeden z tradycyjnych hiszpańskich deserów. Podobny do naszego budyniu, choć ma lżejszą konsystencję i cynamonowy smak. W Hiszpanii najczęściej podawany z herbatnikami na podwieczorek.

/2 porcje/

Składniki:

500ml mleka
3 żółtka
2 pałeczki cynamonu
50g cukru
2 łyżki mąki pszennej
skórka z cytryny w całości
cynamon mielony 

  1. Do rondelka wlej mleko, wrzuć pałeczki cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzej.
  2. Ubijaj krótko żółtka, cukier i mąkę.
  3. Kiedy mleko się zagotuje wlej mieszankę z żółtek i cały czas dokładnie mieszaj, aby nie było grudek.
  4. Kiedy masa zgęstnieje, rozlej ją do pucharków.
  5. Podawaj na zimno posypane cynamonem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *