Drożdżówka
2 listopada 2017
Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby drożdżówki. 🙂 W tym przepisie w jesiennym klimacie. Jabłka, cynamon i płatki owsiane. Jedlibyście? 🙂
/ciasto o średnicy ok. 22cm/
Składniki:
- ciasto drożdżowe:
450g mąki pszennej
150ml mleka
25g świeżych drożdży
2 jajka
130g cukru
80g masła
- nadzienie:
1 duże jabłko
1 cukier waniliowy
15 g cynamonu
30g płatków owsianych
cukier puder do posypania
- Lekko podgrzej mleko. Do miski wsyp łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże, wlej mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Kiedy mieszanka się spieni, wlej ją do miski z mąką i cukrem. Dodaj jajka i na końcu ciepłe rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko rękami lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość, więc pozostaw je na co najmniej 2 godziny.
- Kiedy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat, chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Staraj się podsypywać jak najmniej mąki, im mniej mąki tym ciasto będzie bardziej miękkie i puszyste.
- Pokrój prostokąt na 3 długie pasy (wzdłuż dłuższego boku). Na każdym z nich poukładaj pokrojone w cienkie plastry jabłko, posyp cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi.
- Zwiń wszystkie pasy razem, jeden po drugim, aż wyjdzie jeden wielki zawijaniec 😀 i dokładnie przyklej końcówkę ciasta.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
- Kiedy ciasto ostygnie posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Poprzedni
Natillas
Nowsze