Naleśniki z kremem z tofu

Naleśniki czyli coś, co robię kiedy muszę zrobić danie na szybko, bo zawsze mam wszystkie potrzebne składniki w domu. Tym razem z tofu – twarożkiem sojowym, którego smak zniechęca większość ludzi do jego jedzenia. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie tofu tak jak ja! 🙂

/ok.8-10 naleśników/

Składniki:

  • naleśniki:

115g mąki bezglutenowej – u mnie mieszanka, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej
2 jaja
270ml mleka sojowego
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego

  • krem z tofu:

180g tofu
30ml syropu klonowego
15ml likieru amaretto
owoce
garść posiekanych migdałów

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Tofu, syrop klonowy i likier blenduj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przełóż naleśniki kremem, a następnie złóż w trójkąty. Na każdym naleśniku rozsmaruj odrobinę kremu, ozdób owocami i posyp migdałami.

Smacznego!

Comments

  1. Genialny pomysł z takim wykorzystaniem Tofu. Czy używasz jakiejś konkretnej marki? Nie każde tofu mi podchodzi na słodko (mimo, że naturalne).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *