Bezglutenowe,  Śniadania

Naleśniki z kremem z tofu

Naleśniki czyli coś, co robię kiedy muszę zrobić danie na szybko, bo zawsze mam wszystkie potrzebne składniki w domu. Tym razem z tofu – twarożkiem sojowym, którego smak zniechęca większość ludzi do jego jedzenia. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie tofu tak jak ja! 🙂

/ok.8-10 naleśników/

Składniki:

  • naleśniki:

115g mąki bezglutenowej – u mnie mieszanka, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej
2 jaja
270ml mleka sojowego
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego

  • krem z tofu:

180g tofu
30ml syropu klonowego
15ml likieru amaretto
owoce
garść posiekanych migdałów

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.
  2. Tofu, syrop klonowy i likier blenduj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przełóż naleśniki kremem, a następnie złóż w trójkąty. Na każdym naleśniku rozsmaruj odrobinę kremu, ozdób owocami i posyp migdałami.

Smacznego!

14 komentarzy