Jagielnik waniliowy

Jagielnik waniliowy

Jagielnik czyli fit ciacho w wersji podstawowej, waniliowy z polewą czekoladową i spodem z daktyli i orzechów. Idealny deser dla „fit freaków”! 🙂

/tortownica o średnicy 24cm/

Składniki:

100g orzechów nerkowca
100g daktyli
400g kaszy jaglanej + 1 litr wody
ziarenka z 1 laski wanilii
45ml syropu klonowego

  • polewa:

100g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego

  1. Namoczone orzechy i daktyle odsącz i zblenduj na gładką masę.
  2. Wyłóż tortownicę folią spożywczą albo aluminiową. Papieru lepiej nie używać, bo część spodu ciasta może się przylepić i ciężko wyjąć cały kawałek.
  3. Wyłóż masę daktylowo-orzechową i dokładnie równomiernie ją rozprowadź. Włóż do lodówki.
  4. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i wrzuć do gotującej się wody z ziarenkami wanilii na około 20 minut, aż kasza „wypije” całą wodę. 
  5. Poczekaj aż kasza wystygnie, dodaj syrop klonowy i zblenduj.
  6. Wyłóż masę jaglaną na spód i włóż ponownie do lodówki.
  7. Czas na polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Polej schłodzone ciacho.

Smacznego!